МЗХ ще преговаря с големите вериги да купуват българска продукция

Земеделският зам.-министър Явор Генчев смята, че пазарната среда в момента не е достатъчно добра и са нужни редица мерки, които да я направят по-благоприятна

80 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Министерство на земеделието и храните (МЗХ) ще проведе редица срещи с представители на големите търговски вериги с цел да ги убеди да купуват повече българска продукция. Това заяви зам.-министърът на земеделието Явор Генчев. Той обясни, че при провеждане на срещите ще се даде предложение на големите вериги да подадат информация още отсега какво количество плодове и зеленчуци ще им нужно през следващата година, и по този начин браншовите организации  ще могат да се организират и да отговорят на нуждите на пазара.

Земеделският зам.-министър смята, че пазарната среда в момента не е достатъчно добра и са нужни редица мерки, които да я направят по-благоприятна.

„Трябва да им се осигури по-лесен достъп до пазара и по-голямо търсене, за да може плавно да се вдига брутният национален продукт. Всички сме свидетели, че потребителите имат желание да купуват български продукти, но те се произвеждат все по-малко”, коментира Генчев.

По думите му проверките по границите за вноса на плодове и зеленчуци вече дават резултат и е невъзможен нерегламентиран внос. Той заяви, че проверките ще продължат дотогава, докогато не се намери трайно решение на проблема.

Подкрепи Economic.bg