Mагнетар в центъра на галактиката

Неутронната звезда е забелязана първо с телескопът Swift на НАСА

1128 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Екип от учени е открил магнетар в центъра на Млечния път, който обикаля около свръхмасивна черна дупка, предаде Science Daily. Неутронната звезда е забелязана първо с телескопът Swift на НАСА, а след това астрономи от Института по Радио Астрономия Макс Планк в Бон са потвърдили откритието с помощта на 100-метровия телескоп Ефелсберг.

Магнетарът е вид неутронна звезда, която притежава изключително силно магнитно поле, милиарди пъти по-силно от това на земята. Именно това магнитно поле е в основата на свойството на магнетара да "пулсира", излъчвайки рентгенови и гама лъчи. Дълги години учените се опитват да открият такава звезда именно в центъра на Млечния път. За целта преди 40 години е създаден най-големият сателит в света - този в Бон.

Откритието на магнетара, кръстен PSR J1745-2900, е от голямо значение за учените, защото неговите свойства ще им помогнат да разберат повече за свръхмасивната черната дупка - Sagittarius A*. Предполага се, че тя съществува в сърцето на нашата галактика. Тъй като не може да бъде наблюдавана пряко, учените разчитат на информация от космически тела, намиращи се в близост до нея, за да научат повече за нейните свойства. От най-голямо значение за учените е да разберат процесите, свързани с ускорението на газ към сърцето на черната дупка.

Подкрепи Economic.bg