Марио Драги: Очакваме ръст от 1,1% през 2014 година

Въпреки позитивните перспективи за следващата година, председателят на ЕЦБ подчерта, че рисковете пред перспективите на икономиката остават, а прогнозите за текущата са негативни

72 ~ 2 мин. четене

След заседанието на борда на директорите на ЕЦБ днес Марио Драги заяви, че Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква икономиката в еврозоната през текущата година да се свие с 0.6%, след което да отбележи растеж от 1.1% през следващата година.

Въпреки позитивните перспективи за следващата година, Драги подчерта, че рисковете пред перспективите на икономиката остават, а прогнозите за текущата са негативни. Причина за това са по-слабото търсене на европейския пазар и слабото или незадоволително изпълнение на структурните реформи в европейските страни.

Според Драги е направен значителен прогрес от миналото лято, но ръстът в кредитирането остава слаб. "Необходимо е да се продължи с фискалната консолидация", смята председателят на ЕЦБ. В средносрочен план банката очакванията, че инфлацията ще остане в границите, заложени от ЕЦБ, въпреки очакваната волатилност през следващите месеци.

Драги потвърди, че са били обсъждани нови нестандартни мерки, включително и отрицателни лихви по депозитите в ЕЦБ, но към момента не се предвижда те да бъдат приложени. Една от мерките е разработването на пазара на обезпечени облигации, който е бил замиращ до скоро. Драги подчерта, че ЕЦБ е готова да действа, ако се наложи.

Високите нива на безработица, особено при младите хора, бе също дискутираната тема. Според ЕЦБ е, проблемът с безработицата е комбинация от циклични фактори, но също така се дължи и на структурни фактори. Освен финансовата криза, има и други фактори, които блокират трудовите пазари в няколко държави. Една от тях е, че гъвкавостта на пазара е оставена на раменете само на младото поколение.

Друга причина е, че бързо променящия се свят, глобализацията, изискват нови способности, инвестиции в човешки капитал, така че младежката безработица може да бъде обяснена именно с това - липсата на качества, които се търсят от пазара на труда.

Междувременно еврото се повиши спрямо останалите основни валути след предпазливо оптимистичното изявление на Драги. Единната валута отбеляза нов дневен връх спрямо долара, йената и паунда, след като Драги заяви, че последните икономически данни са показали подобрение.

Еврото се разменя на нива около 1.3155 спрямо долара, след като почти докосна 1.3170 по време на изявлението. Спрямо паунда то се повиши до 0.8502 от 0.8489.

Подкрепи Economic.bg