Марк Зукърбърг призова за бъдеще с интернет за всеки

Светът ще стане по-добър, ако другите 2/3 от населението са онлайн, казва създателят на Facebook

Oткровение пред The Wallstreet Journal

192 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Достъпът към интернет не е само връзката ни с приятели, роднини и общности от хора, но и шанс за участие в глобалната икономика. Това коментира пред авторитетния американски вестник The Wallstreet Journal (WSJ) създателят на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг, който действа по своя проект за партньорство с цел прокарване на интернет в цял свят Internet.org.

„В близките десетилетия ще се случи най-великата в историята революция, когато милиарди души ще се прикачат в мрежата за пръв път”, казва той.

В момента с интернет достъп разполагат едва една трета от населението – 2,7 млрд. души. Според Зукърбърг „това ще позволи на другите две трети от човечеството да сътворяват нови неща, които са и за наше благо”. Той е категоричен, че животът на човечеството „кардинално ще се подобри”.

Създателят на FB oбаче смята, че обхватът на глобалната мрежа расте „учудващо” бавно с едва 9% годишно. Според него задачата на индустрията в момента е „да се разработи модел за достъп в интернет, който прави по-евтин трафика, но не позволява на мобилните оператори да продължават да растат в устойчив режим”.

Според Марк Зукърбърг „безплатният достъп към подобни услуги ще поощри много повече хора и да си включват платен интернет”. Според прогнозите му, ако усилията на Internet.org бъдат успешни, то „през следващите десет години към мрежата ще се присъединят милиарди души”.

 Подкрепи Economic.bg