Масово поскъпване на колбасите през октомври
Според председателя на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев досега цените са били подтискани изкуствено
Поскъпването на колбасите ще се случи през октомври. Това каза председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев пред bTV. По неговите думи това е неизбежно, тъй като през август цените са скочили с 30%, а цените на крайните продукти са били задържани за сметка на производителите.
"Увеличението на месните продукти трябва да е минимум 15%. Сигурен съм обаче, че нито един производител няма да си позволи подобно увеличение", коментира Вътев. Соред него ръстът в цените ще е по-малък, като отново ще бъде за сметка на месопреработвателите, които ще трябва да затягат коланите. "Рентабилността в сектора е близо до нулата. Който слезе под нулата е приключил дейност", добавя той.
Вътев обяснява, че през август цените на колбасите не са били вдигани, заради две причини. "В търговските договори има срок на предизвестие при вдигането на цените. През това време всичко се поема от преработвателите. Също така знаем, че българските потребители не могат да понесат високи цени", допълва той.
Основното обяснение за вдигането на цените на месото, за Вътев са високите цени на пшеницата по световните борси. "В световен мащаб новата реколта от зърно е с 300 млн. тона по-малко от предходната година. Това е причината и докато всички обвиняват производителите, че са спекуланти, че се формират картели и се наговарят цени, няма да има икономическо развитие", допълва Вътев.
Той обясни, че в европейските държави производителите и животновъди веднъж седмично се събират, за да определят цените за следващата седмица. "Там го наричат защита на икономическото здраве на селскостопанските фактори, а тук го наричат картел", добавя Вътев.