Мая Косева: Разширяваме пазара на българско кисело мляко

„Ел Би Булгарикум“ модернизира производството си със 7,8 млн. лева по европейски проекти

Стратегия

Мая Косева: Разширяваме пазара на българско кисело мляко
6918 ~ 2 мин. четене

Мая Косева е завършила СУ „Климент Охридски”, специалност „Българска филология” и „Психология”. Работила е в Министерство на културата като парламентарен секретар, член на Съвета на директорите на хотел „Рила”-София, в.с. ”Елените”, книжарници „АБВ”, съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството, зам.председател и председател на Съвета на директорите на „Автомагистрали” ЕАД, сътрудник в парламента. В момента е председател на УС на държавната компания „Ел Би Булгарикум.

 

Г-жо Косева, като единствена държавна компания в млечно-преработвателния сектор в България какви са основните цели, които залагате за развитието в следващите няколко години?

Както може би добре знаете, „Ел Би Булгарикум“ ЕАД е компания с доста богата и дългогодишна  история, която ние искаме освен да пазим и популяризираме, също и да развиваме в бъдеще. И като стана дума за история,  нека се върнем малко назад във времето. През 1959 г. е създаден Научно-изследователския институт по млечна промишленост, където са се правили проучвания, свързани със състава и качеството на млеката, сирищната мая и заместителите ѝ, закваските и някои технологични процеси при производството. През 1965 г. се създава ДСО „Млечна промишленост”, към което обединение преминава и института. От 1991 „Ел Би Булгарикум“ ЕАД става  наследник на интелектуална собственост, ноу-хау, лицензионна дейност и експортни позиции на ДСО „Млечна промишленост”.

Към днешна дата марката „Ел Би Булгарикум“ е наложена на пазари като Европа, Африка, Южна Америка, Близкия и Далечния изток, като една от основните ни дейности е свързана с предоставянето на ноу-хау и технологии за производство на оригинални български млечни продукти в чужбина чрез сключване на дългосрочни лицензионни споразумения. Тази част от бизнеса ще продължим със сигурност да развиваме както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

Относно българския пазар можем да кажем, че в момента дружеството има подписани договори за два проекта по ОП „Конкурентоспособност“ на стойност близо 7,8 млн. лева. Чрез тях се финансират производствените и научните мощности за базите ни в София и Видин, както и Научно- изследователският център на „Ел Би Булгарикум“ ЕАД. Новото оборудване ще помогне за разработването и внедряването на нови поколения закваски, функционални храни и пробиотични продукти – разнообразни формули за здравословни храни.

Повече четете в бр. 40 на сп. "Икономика"

Коментари: 0