Меркел: "Растеж на кредит" ще върне кризата

Немският канцлер отново изрази позицията си за икономии в цяла Европа

Германският канцлер Ангела Меркел за пореден път отхвърли призивите от лявоцентристките си опоненти в Германия и Европа, които настояват за икономически политики за стимулиране на растежа в еврозоната, които се основават на трупане на нов дълг. В реч пред Бундестага тя заяви, че "растеж на кредит" само ще задълбочи кризата в Европа, предаде "Ройтерс".

След изборите във Франция, Меркел е поставена под напрежение за облекчаване на мерките на строги икономии, които Германия настоява за въвеждане в цяла Европа в борбата с дълговата криза.

"Ръстът чрез структурни реформи е разумен, важен и необходим. Ръст, базиран на кредити, само ще ни върне в началото на кризата и точно затова не трябва и няма да действаме в тази посока“, каза Меркел.

След речта на канцлера, лидерът на германската Социалдемократическа партия Франк-Валтер Щайнмайер обвини правителството в „политическа летаргия“ и заяви, че Германия устоява на кризата в еврозоната, защото е възприела „комбинация от политики на строги икономии и растеж“.

Коментари: 0