Меркел не успя да пребори опонента

Kанцлерът все пак остава фаворит на избирателите, сочат последни проучвания на общественото мнение

76 ~ 5 мин. четене
Автор: Михаела Зарева

„Ангела Меркел се показа слаба във вчерашния дебат, но Пеер Щайнбрюк също не успя да блесне. Немските избиратели заслужават по-добри кандидати за Бундестага.” – така коментира вчерашното представяне на опонентите в битката за нов кацлер немското издание Der Spiegel.

Някои медии определиха дуелът като „последна възможност за Щайнбрюк, да се опълчи срещу Меркел и да спечели преднина”, тъй като до момента Християндемократическият съюз на канцлерката води с около 10% пред Социалдемократическата партия (СДП) на кандидата Щайнбрюк, а избиратели на социалистите все по-често демонстрират симпатиите си към Меркел, което увеличава шансовете ѝ за трети мандат като канцлер.

Провелият се вчера дебат, бе единствената битка между двамата кандидати - 3 седмици преди изборите за нов парламент в страната, на 22 септември. 90-минутният дуел бе излъчен от четири от най-големите телевизии в Германия, сред които двете национални ZDF и ARD, а битката е била следена от близо 15 милиона души.

Макар някои коментатори да дават преднина на единия или другия кандидат, повечето определят резултата като равен. От позициятта си на канцлер на Федералната република, Меркел бе принудена да заеме отбранителна позиция, а в ролята на нападател и провокатор беше кандидатът за канцлер, Щайнбрюк.

Това, което направи впечатление, бе фактът, че мненията на двамата по въпросите за дълговата криза в Еврозоната бяха почти еднакви, а отново постави акцент върху основния проблем в предизборна Германия – липсата на разлики между програмите и платформите на отделните политически партии.

Кандидатите спореха по добре познатите от години теми, сред които: минималната работна заплата (социалдемократите искат непременно въвеждането на такава, ХДС пък предлагат минимално заплащане за наемните работници и болногледачите, предложение, което Щаюнбрюк метафорично определи като „кърпен килим”); промени в данъчната система (партията на Щайнбрюк лобира за по-високо данъчно облагане за работещи с годишна заплата над 100 000 евро, а християндемократите държат да не се въвеждат промени в данъчния закон. По време на дебата беше обсъдено и бъдещето на мащабната енергийна реформа, която немското правителство въведе малко след събитията с енергийния реактор във Фукушима. Кабинетът на Меркел планира Германия да изключи всички атомни реактори в страната до 2035 г. , а страната да започне изцяло да разчита алтернативни източници на енергия.  Според Меркел, планираната реформа е в „плавен процес на реализиране”, докато кандидатът Щайнбрюк я определи като „катастрофа”.

Анализатор на Financial Times определи Пеер Щайнбрюк като победител от дебата. Според него, въпросът сега е, дали Щайнбрюк ще успее да се възползва от победата и да я превърне в трамплин за себе си и социалдемократическата партия. Те разчитат най-вече на избираталите, които до момента не са решили за кого да гласуват, а това са около 30-40% от имащите право на глас в страната. Според анкетирани,по време на вчерашния дебат, кандидатът на СДП е бил по-убедителен в словата си, отколкото досегашният канцлер.

По време на телевизионния дебат, Ангела Меркел реагираше на въпросите на журналистите от четирите медии, както и на нападките от страна на опонента, с типичните за нея спокойствие и уравновесеност. За разлика от нея, Щайнбрюк говореше с патос, но не успя да победи Меркел по ораторски умения.

Единственият момент, в който Меркел показа слабост в битката, бе по време на дискусията, свързана с разкритията на Едуард Сноудън, че и Германия е сред държавите, станали обект на наблюдение от страна на Националната агенция по сигурността на САЩ. Запитана от един от журналиститите, дали имейл, изпратен от един немски гражданин до друг, и двамата на територията на Германия, би бил проследен от службата по сигурността на САЩ, в случай че за връзката се използва американски сървър. „Може би да. Зависи от законите, които важат в държавата, през която преминава връзката. Не мога да кажа със сигурност какво би се случило, тъй като всяка страна има своите закони. Точно затова, в момента водим преговори за създаването на единен международен закон за защита на данните. Но няма съмение, че има още много работа по този въпрос.”, заяви канцлерът. В същото време, кандидатът Щайнбрюк заяви, че Сноудън е проявил силна воля и кураж, разкривайки тайните на службите за сигурност, като се има предвид, че няма как да не е знаел за нарушаването на федерални закони при изнасянето на подобен тип информация.

Конфликтът в Сирия също бе част от дебата. Двамата опоненти обявиха единодушно, че Германия не би участвала активно във военна намеса в Дамаск, а евентуални помощни действия от страна на Берлин са възможни само при приета резолюция от Съвета за сигурност на ООН.

Кандидатите обсъдиха и други въпроси, свързани с пенсионната възраст и минималната пенсия, която в момента е 850 евро, цените на тока след енергийната реформа, както и помощите за родители, които отглеждат децата си вкъщи. Засегната бе и темата за „данъчните оазиси”, сред които Швейцария, където годишно се укриват около 30 млрд. евро приходи на немски данъкоплатци. И двамата опоненти планират по-строги мерки за справяне с проблема. Разисквана бе и идеята на лидера на сестринската партия на ХДС – Християнсоциалният съюз, Хорст Зеехофер, който преди време заяви, че няма да подпише коалиционен договор с ХДС, ако не бъде въведена такса за използването на немските магистрали от чуждестранни граждани. Окончателната позиция на Меркел по въпроса остана неясна.

 Меркел често критикуваше опонента си, че много от нападките от негова страна са за мерки, които самият той е гласувал в качеството си на финансов министър в предишното правителство (2005-2009 г.), когато ХДС и социалдемократите бяха част от т.нар. „голяма коалиция” в страната.

Запитан за избора си на коалиционен партньор, кандидатът на социалдемократите обяви, че при никакви обстоятелства няма да се съгласи на коалиция с партията на Ангела Меркел, а по-скоро ще разчита на обичайните си поддръжници от Партията на Зелените. От своя страна, Меркел обяви, че има най-голямо доверие в досегашния си коалиционен партньор-Либералната партия, но не изключва възможността за преговори със СДП - „Господин Щайнбрюк изглежда забравя, че в политиката винаги най-важно е благото на страната, а след това се нареждат партията и човекът, който стои зад нея.”, коментира тя.

Притесненията на досегашния канцлер са свързани най-вече с факта, че има голяма опасност Либералната партия да не премине бариерата от 4% за влизане в Бундестага, което намалява възможностите за свободен избор на коалиционен партньор от страна на ХДС.

Подкрепи Economic.bg