Мерките, предложени от МИЕТ, няма да смъкнат цената на тока

Председателят на БЕФ е скептичен по въпроса за постигането на либерализация на енергийния пазар за месец-два

Иван Хиновски:

76 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Невъзможно е да се стигне да поевтиняване на тока за потребителите, въпреки обявените от министъра на икономиката и енергетиката Асен Василев десет спешни мерки за сигурност на енергийната системи. Това каза пред Радио „Фокус”председателят на Българския енергиен форум (БЕФ) Иван Хиновски.

Хиновски посочи, че въпросните мерки са краткосрочни. Той изрази скептицизъм по въпроса за постигане на либерализация на енергийния пазар за месец-два. По думите му това е сложен процес, дори опасен, защото според всички анализи, либерализацията ще доведе по поскъпване. „Невежи са тези, които очакват някакво чудо и смятат, че след въвеждането на либерализацията, цените на тока за крайния потребител ще паднат“, отбеляза той. 

Ефект от мерките ще има само по отношение на стабилизиране на работата на енергийните дружества. „Както Националната електрическа компания (НЕК), така и Електроенергийният системен оператор (ЕСО) са ключовите дружества в бранша, които работят на загуба, а това не може да продължава“, коментира още председателят на БЕФ. 

Подкрепи Economic.bg