Местят сектор „Туризъм“, НКЖИ и част от земеделието в Пловдив

Фонд "Земеделие" остава в София, Агенцията по рибарство отива във Варна

7796 ~ 2 мин. четене

Сектор „Туризъм” на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма както и ресорният зам.-министър Иво Маринов, ще бъдат преместени в Пловдив, заяви премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят преряза лентата на сградата, в която ще бъде преместена част от администрацията, отговаряща за сектора. Имотът се намира на метри от реконструирания Римски стадион в града.

„С болка следя останалите сгради и виждам мърлявщината, която са оставили последните 20 години тук”, каза Борисов и съобщи решението на Министерски съвет за преместването на сектор "Туризъм" към МИЕТ в Пловдив.

Причината това да стане е, че седалището на траки, римляни и византийци е било в града, обясни премиерът.

„Секторът „Туризъм” във ведомството е сравнително малък и няма пречка той да бъде преместен в Пловдив от месец септември”, посочи ресорният министър Делян Добрев.

Той обясни, че това са около 40 души, които първоначално ще бъдат преместени. Според него по този начин ще се развият алтернативните форми на културен туризъм.

Предвижда се отделни дейности от Министерството на земеделието и храните също да бъдат преместени в Пловдив.

Борисов обясни, че в града има пет института, свързани със земеделието – по тютюн, овощарство лозарство, Стопанска академия, хранителен университет.

„В Пловдив е банката с кадри за селското стопанство”, уточни премиерът.

В столицата ще останат Фонд „Земеделие” със зам.-министъра по земеделието, който отговаря за фондовете.

Борисов обясни, че тези реформи ще се случат плавно във времето, като във ведомствата, които ще бъдат изместени, ще се разкрити нови работни места. Очакванията са и задръстванията в София да намалеят.

Предвижда се и Агенцията по лозарство и виното също да бъде преместена в Пловдив. По думите му на още поне 10 агенции ще бъде търсено подходящо място по регионите.

„Агенцията по рибарство няма място в София. Нейното място е във Варна. В Пловдив ще бъдат преместени и някои от дейностите на НКЖИ”, каза Борисов.

Министър-председателят обясни, че се местят дейности, а не цели министерства, защото в противен случай трябва да се промени законът. 

Подкрепи Economic.bg