Милиони за европроекти под въпрос

Заради дупка в бюджета на ЕС от 23 млрд. евро са спрени 150 програми във всички страни членки

Милиони за европроекти под въпрос
236 ~ 2 мин. четене

Заради дупка в бюджета на Европейския съюз от 23 млрд. евро още през миналата година са спрени плащанията по 150 оперативни програми от всички държави в съюза. Това признал директорът на Генерална дирекция „Регионална политика“ на ЕК Валтер Дефа на изслушване в ЕП, съобщава в. Преса.

В момента спрените програми са 90, сред които и две български - за екология и за регионално развитие. Недостигът бил компенсиран с пари от бюджета за тази година, а на практика от ноември до март не са възстановявани средства по европроекти в нито една страна от ЕС, обясни пред изданието председателят на комисията „Регионална политика“ в ЕП Искра Михайлова.

Заради проблема с недостига на средства в ЕС генералната дирекция „Регионална политика“ ще работи през целия август, а през септември на едно от първите си заседания комисията на Михайлова ще се срещне с еврокомисаря Хан, за да обсъдят заплетената ситуация с европарите. Изход за България ще търси служебното правителство. Но отсега е ясно, че каквито и разговори да води, ще се платят само завършени и изрядни проекти. „За България е много важно да продължи да работи по изпълнение на проектите, защото, ако спрем, ще загубим всичко“, твърди Искра Михайлова. Важно било и да се ускори подготовката на сертификата за 150 млн. лв., който да се подаде за плащане в ЕК, добавя в. Преса.

Една от целите на актуализацията на бюджета в парламента бе да се осигурят средства за общините, за да може да завършат строителните работи по проектите си в срок. Заради неразбирателството между партиите обаче и подценяването на проблема с европарите МФ осигури само 100 млн. лв. от хазната.

Неотдавна в отговор на депутатски въпрос екоминистърът Станислав Атанасов заяви, че фонд ФЛАГ също е спрял финансирането на проектите по ОПОС. „В тази ситуация на прекъснати плащания част от бенефициентите започнаха да замразяват временно строителните работи по проектите“, признава министърът. 

Коментари: 0