Министър Греков обещава пасища за животновъдите

Имаме вече конкретни резултати в тази насока, казва шефът на земеделското ведомство

Автор: Economic.bg

Нецелесъобразното използване на пасищата е сериозна грешка в развитието на животновъдството. Това каза министърът на земеделието и храните по време на Третия Национален събор на овцевъдите край Петропавловския манастир.

Тревните площи се разделят на ливади, пасища и част от тях не се използват от животновъдите, а единствено за усвояване на субсидии. „Издадохме заповед, която беше насочена към използването на Държавен поземлен фонд и питсмо към общинските съвети с предимство да се дават пасищата и ливадите на животновърди. Имаме вече конкретни положителни резултати”, посочи проф. Димитър Греков.

Част от животновъдите вече са снабдени с необходимите пасища. Министър Греков обясни, че не е възможно животновъдството да бъде развивано без тези площи. „Стремим се тези средства, които са като държавни помощи и европейско финансиране, своевременно да се получат”, каза проф. Греков.

Той посочи още, че акцизът за газьола от 3-4 години не е получаван, понеже „схемата за получаване на тези средства не е от най-правилните“. Министърът увери, че поради тази причина ще бъде съставена нова комисия, която до края на юни 2014 г. ще състави нова методика за получаването акциза, която ще облекчи най-вече животновъдите и интензивните производства като зеленчукопроизводството и овощарството.

Плащането на единица площ, средствата по което са получени до края на януари, по думите на министъра, е дало положително отражение върху работата на животновъдите. „Работим по това да се промени наредбата и с частно практикуващите лекари, имаме определени проблеми, свързани с тях, тъй като животновъдите не получават навременната, точната, коректната помощ от тях”, каза министър Димитър Греков. Т

ой допълни, че животновъдството е един от най-трудните отрасли, който „не е свързан само с традиции, а с много знания, грижи, опит и образование“.     

Коментари: 0