Младенов: Нобелът за мир е признание за България

Всички ние, български и европейски граждани, можем да се поздравим с тази награда, която ни дава увереност, че сме на прав път, казва външният министър

144 ~ 1 мин. четене

Нобеловата награда за мир за Европейския съюз е признание за всички нас, че можем да преодолеем различията и да живеем заедно, но и вдъхновение за останалата част от света. Това заяви външният министър Николай Младенов.

За България днешната награда означава признание, че усилия ни тук на Балканите са напълно в контекста на успеха на европейската идея, коментира още Младенов. В изказването му се казва, че освен да бъдем пример за толерантност и добросъседство, страната ни е и генератор на стабилност в труден регион.

"Това са водещи приоритети за нашата страна. Затова не трябва да губим ентусиазма си за бъдещето на Европа, за разширяването на европейското семейство тук на Балканите, за ролята, която можем да имаме в решаването на конфликтите по света", заяви министър Младенов.

"Европейският проект накара довчерашните врагове да преодолеят различията си, да се обединят и да изградят общество, основано на демокрация, солидарност и сътрудничество. Без свободата на движение, без единния пазар и без солидарността съвременна Европа не би била възможна.

Смятам, че всички ние, български и европейски граждани, можем да се поздравим с тази награда, която е не само признание  за общите ни усилия, но и ни дава увереност, че сме на прав път", заявява външният министър.

Подкрепи Economic.bg