Румъния ще събира пътните такси от Дунав мост 2

България пък ще събира тези от жп превоза, съобщи Ивайло Московски

144 ~ 1 мин. четене

Румъния ще събира пътните такси от Дунав мост 2. Това е записано в меморандума, подписан през 1999 г. Нашата страна е трябвало да направи този компромис, за да стане факт този проект, тъй като румънците нямали огромно желание да строят моста. Той съкращава автомобилния поток през тяхна територия и ги лишава от приходи.

Българската страна ще събира таксите от железопътния преввоз, заяви днес в Русе министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Преди обед той пристигна на изненадващо работно посещение в крайдунавския град. Московски се срещна с ръководствата на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав, Дирекцията на Морска администрация, централна ж.п гара и Националния транспортен музей, информира БНР. 

Част от таксите, които ще се събират, ще се използват за покриването на заема, взет от Европейската инвестиционна банка за построяване на съоръжението, стана ясно по време на събтиието.

Новият мост между Видин и Калафат ще се управлява от съвместна компания.

За построяването на другите два моста над реката, които евентуално ще свързват Оряхово-Бекет и Силистра-Кълъраш, ще се търси публично-частно партньорство и концесия. За момента те теоретично биха могли да бъдат финансирани от ОП "Транспорт" и "Регионално развитие".

Подкрепи Economic.bg