Младите у нас най-късно излизат на пазара на труда

Да създадем новата средна класа, призова президентът Росен Плевнелиев

Младите хора в България най-късно излизат на пазара на труда в сравнение с връстниците си от останалите европейски държави. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на първото заседание на Съвета за образование и наука към държавния глава. Темата на събирането е Визията България 2020: Националните приоритети в образованието и науката.

Средно в България един млад човек излиза на пазара на труда на 22 години, за Европа това става на 20 години. Основната причина за това е, че младежите ни нямат достатъчен практически опит, посочи Плевнелиев.

По думите му често се случва така, че дори на 25 години, завършвайки, студентите в България нямат нито ден стаж в реалната икономика.

Делът на младите предприемачи у нас на възраст между 15 и 24 години е 3,4%, което е доста под средното ниво за Европа. В Гърция те са 7,8%, в Румъния - 11,3%. Този факт беше посочен като като друг неблагоприятен факт, изискващ решение, предаде БТА.

Държавният глава призова за създаването на новата средна класа - ефективна, гъвкава, технологична.

Според него България трябва да развива човешкото знание и иновациите, да засили позициите си по пътя на високите технологии и индустрията с висока добавена стойност чрез подготовка на млади, добре образовани кадри. Като пример президентът даде капитализацията на социалната мрежа Facebook, която се оценява на 100 млрд. долара.

Същевременно БВП на България, който е плод на усилията на над 7 млн. души. възлиза на около 40 млрд. евро годишно.

Коментари: 0