Монторо поиска помощ от ЕС

Според него испанските банки не се нуждаят от „прекалени” суми за рекапитализация и основният въпрос е откъде ще дойдат средствата

Финансовият министър на Испания Кристобал Монторо заяви, че е технически невъзможно страната – четвъртата по големина икономика в еврозоната, да бъде спасена. Затова той за първи път официално обяви, че европейските институции трябва да окажат финансова помощ на кредиторите в страната.

„Испания не може да бъде „спасена” в техническия смисъл на термина. Испания не се нуждае от това. Страната се нуждае от повече Европа, повече механизми, позволяващи интеграцията на Европа”, каза Монторо в интервю за местно радио.

Според него испанските банки не се нуждаят от „прекалени” суми за рекапитализация и основният въпрос е откъде ще дойдат средствата.

„Затова е толкова важно европейските институции да са отворени и да ни помогнат да постигнем рекапитализацията, тъй като не става дума за астрономически суми”, посочи испанският министър.

Монтро изрази мнение, което е в контраст с позицията на министър-председателя Мариано Рахой, че испанските банки не се нуждаят от спасяване.

Тъй като испанският достъп до пазара подкопава способността на страната да подкрепи и предпази своите банки, финансовите министри на групата от седем страни планират да проведат разговор днес, за да обсъдят дълговата криза.

Междувременно доходността на испанските 10-годишни облигации нарасна до 6,42%.

Коментари: 0