Moody's понижи кредитния рейтинг на Испания

С това понижение оценката на Испания се доближи опасно близо до неинвестиционните нива

Ню Йорк - Moody's Investors Service понижи кредитния рейтинг на Испания с три стъпки от A3 до  Baa3. Причината е, че спасителният план за банките ще увеличи дълговото бреме на страната, съобщава Ройтерс.

Рейтинговата агенция допълни, че е вероятно и последващо понижение на кредитния рейтинг на Испания в следващите 3 месеца

“Ще вземем в предвид всички детайли относно размера и условията на спасителния пакт за финансовите институции на страната, и ще разгледаме и последствията му за еврозоната”, допълват от Moody’s.

"Продължаващата слабост на испанската икономика отслаби силно финансовата мощ на правителството и повиши уязвимостта му от евентуално внезапно пресекване на финансирането”, посочват от Moody's.

С това понижение кредитният рейтинг на Испания се доближи опасно близо до неинвестиционните нива.

Преди дни Fitch понижи дългосрочния рейтинг на Испания от А на ВВВ. Агенция Standard&Poor’s смъкна кредитния рейтинг на Испания още в края на април.

Междувременно Moody's днес понижи и кредитния рейтинг на Кипър с две стъпки от Ва1 до Ва3, след като през март агенцията присъди неинвестиционен кредитен рейтинг на страната.

Коментари: 0