НАП с нова услуга за проверка на касовите апарати

70% от фирмите, подали декларации за облагане с корпоративни данъци до сега, са го направили чрез интернет

1484 ~ 1 мин. четене

Фирмите, които имат електронен подпис, могат да проверяват онлайн колко фискални устройства има регистрирани на техния БУЛСТАТ. Чрез новата електронна услуга компаниите ще правят и справки за това, какви отчети са подадени към Националната агенция за приходите (НАП) от техните касови апарати, съобщават от приходната агенция. До момента дистанционна връзка със системата на НАП имат 370 хил. касови апарата.

Близо 70% от всички фирми, които са подали декларации за облагане с корпоративни данъци до сега са го направили чрез интернет. От началото на кампанията до края на януари в офисите на НАП са приети общо 22.5 хил. декларации за облагане с корпоративни данъци, като 16 хил. от тях са подадени по електронен път.

Срокът за подаване на годишната данъчна декларация за корпоративни данъци е 1 април. Този срок важи както за фирмите, които дължат данък, така и за тези, които не са извършвали дейност. 1 април е и крайният срок, в който трябва да се плати дължимият корпоративен данък, след приспадането на направените авансови вноски. Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен в срок до 1 април 2013 г.

Неподаването на декларациите се санкционира, като минималната глоба е 500 лв. за юридическото лице и 200 лв. за управителя на фирмата.

Подкрепи Economic.bg