Над 150 души излязоха на #БАНКWithme

Протестиращите на пл. Батенберг в столицата искат незабавна оставка на УС на БНБ

Протест

Над 150 души излязоха на #БАНКWithme
3638 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Над 150 души са се събрали на протест #БАНКWithme пред сградата на Българската народна банка (БНБ) на пл. "Батенберг" в столицата.

Митингът е организиран от Протестна мрежа, след като по-рано днес беше обявено, че са изчезнали документи за 3.5 млрд. лв., раздадени като кредити от Корпоративна търговска банка (КТБ), а над 200 млн. лв. са били изтеглени от приближени до мажоритарния акционер Цветан Василев.

„Нагло, безпардонно, непочтено псевдо-управление и уж-надзор над финансовата система позволи създаването, храненето и поддържането на уроди, колоси на глинени крака. Цената я плащаме всички”, пише в призива за протест.

Отзовалите се дойдоха с български и европейски знамена, свирки и барабани. На протеста се развяват български знамена и това на Европейския съюз. Те скандират „оставка”, свирят със свирки, бият на барабани. Засилено е полицейското присъствие. Водеше ги плакат с надпис „Не ни стига оставка де факто, искаме оставка де юре”. 

Събралите се искат оставка на Управителния съвет (УС) на БНБ, включително и на управителя на банката Иван Искров. Сред протестиращите са представители и на Граждански съюз „Нетърпимост”. Някои блогъри разпространиха и първите снимки от протеста в центъра на София, като тази на Константин Павлов - Комитата, който я публикува в своя профил във Facebook (вижте горе). Според традицията на #ДАНСWithme протестът потегли към сградата на Народното събрание (НС). 

По-рано днес от „Протестна мрежа” коментираха новата информация за липсите в трезора на Цветан Василев. Според Антоанета Цонева, в никакъв случай „не трябва върху цялото общество да се прехвърля рискът, който са поели тези, които са държали парите си при високи лихви в КТБ“.

„В крайна сметка кои са компаниите, които в момента са в тази дупка – да кажем, легитимни, може би несвързани, които дават работа на хората? Разбира се, че не искаме те да имат фискален проблем, да понесат загуби, които да доведат до влошаване на икономическата ситуация”, допълни Давид Джамбазов. 

Подкрепи Economic.bg