Над 2 млн. лв. за мидена ферма край Созопол

Част от средствата се отпускат по програма „Рибарство”

Мидена ферма в района на Созопол ще изгради компанията „Трансимпекс фишинг” ЕООД от София.  Общата стойност на инвестицията е 2,1 млн. лв. От тях безвъзмездната финансова помощ е в размер на 1,3 млн. лв. Проектът е по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство”.

Мидената ферма е предназначена за култивиране на черноморска мида. Инвеститорът е избрал тип конструкция на мидена ферма известна като „дълга линия” с успоредно разположени колекторни въжета, придържани от пластмасови буйове, закотвени на дъното с бетонни котви.

Предвидено е и изработване на кораб тип „катамаран” за обслужване на производството и поддържане на мидената ферма. Стопанството ще бъде оборудвано и с необходимите преработвателни машини и съоръжения, както и екипировка и помощни средства.

В производствената програма на компанията е включено осигуряването на бъдещо годишно производство на 480 тона черноморска мида. Продукцията основно ще се реализира в Испания, където бенефициентът има изградени пазарни структури и установени клиенти.

От „Трансимпекс фишинг” ЕООД предвиждат също така и развитие на нови пазарни структури в България, Турция и Гърция.

Срокът за изпълнение на проекта е 14 месеца. След реализацията му в предприятието ще бъдат създадени 7 работни места.

Коментари: 0