Над 330 хил. литра вино са изнесени за Китай

Пазарът на в най-многолюдната държава се оценява на 3.9 млрд. литра

132 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

България е изнесла над 330 000 литра вино за Китай през 2012 г. Това каза пред "Фокус" изпълнителният директор на "Винпром Пещера" Иван Папазов. По неговите думи пазарът на в най-многолюдната държава се оценява на 3.9 млрд. литра и към този момент едва 20% от консумацията е вносна. "Този процент има значителен потенциал да расте", каза Папазов.

"Китай е определен за един от най-големите винени пазари в света, което го прави много наситен с конкуренция, но и много разнообразен. България е надежден и доказан винопроизводител и присъства, макар и с малки обеми, отдавна", смята той.

Иван Папазов обясни, че през изминалата година "Винпром Пещера" е изнесъл за Китай 170 хил. бутилки вино от серията ни Domaine Peshtera. "Успешното ни партньорство и добрата реализация на нашите вина на техния пазар, доведоха до официалното подписване в понеделник на договор със стойност 5 млн. долара за нов износ към Китай, който бе обявен от Китайското посолство и Българската търговско-промишлена палата. Компанията ни бе първата и единствена поканена да сключи такава мащабна сделка като част от официалната делегация и откриването на българо-китайския форум, който се организира под патронажа на Министерството на икономиката на България и Министерството на търговията на Китай", каза още Иван Папазов.

Коментари: 0