Най-големият соларен парк в света фалира

Китайската компания Untech Power Holding има задължения за 2 млрд. долара

304 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-богатият китаец Ши Дженгронг, собственик на най-големия производител на слънчеви батерии - Untech Power Holding, обяви несъстоятелност, предаде Bloomberg. Към края на август задълженията на компанията се оценяваха на около 2 млрд. долара, а миналата седмица не успя да рефинансира падеж на дълг за 541 млн. долара.

През 2006 г. неговият дял от 30% в компанията се оценяваше на 1.7 млрд. долара. Днес обаче капитализацията на производителя е паднала толкова, че Ши притежава активи за едва 32 млн. долара.

През годините на икономически бум Ши стана първият милиардер в Китай, забогатял от соларен бизнес. Той успя да натрупа състояние благодарение на държавните субсидии в сектора и Wall Street. Това обаче доведе до рязко поевтиняване на цените както на продаваната електроенергия, така и на самите компоненти.

През 2010 г. един мегават, произведен от слънчеви панели, се изкупуваше за 1.5 долара. В момента цената е паднала до едва 38 цента, показват данните на Bloomberg.

Ши беше свален от директорския пост на 4 март, като още тогава заговори, че компанията няма възможност да изпълнява своите задължения. "Проблемът е, че нямат решение на проблема. Имат нужда от жизненоспособен бизнес план", смята Ши.
Подкрепи Economic.bg