Най-хубавите картини са тези, които се раждат в мислите и сънищата

Мариета Кулова, дългогодишен служител на НКЖИ, представи изложба в Клуба на железничаря

На 29 май 2014 г. - Денят на Горна Оряховица., в 16.30 часа, в салона на Сдружението „Клуб на железничаря” на Централна гара София, Мариета Кулова -  дългогодишен служител на Железопътна секция Горна Оряховица към НКЖИ, откри своя изложба „Графика, рисунка, живопис”. Събитието се състоя с подкрепата на Национална компания „Железопътна инфраструктура” и премина при огромен интерес от страна на служители – колеги на художничката и нейни приятели. Творбите ще са на разположение за желаещите да ги видят до 15 юни т.г.

- Госпожо Кулова, интересно се преплитат рисуването и железниците във Вашия живот? Как се получи тази „среща”?

За мен изкуството е еманация на сърдечните пориви и личното отношение на твореца към света, израз на аристократизма на човешкия дух. Вдъхновение, повод и сюжет за една картина може да се намери във всичко, защото в рисуването е важно не само умението, водеща е мисълта и чувството на автора, отношението му околния свят. А най-хубавите картини са все още ненарисуваните, тези, които се раждат в мислите и сънищата и после добиват плът в образи.

Любовта към изобразителното изкуство съм наследила от най-ранна детска възраст от моя баща, известният горнооряховски  художник  Христо Кулов. През 1987 г. завърших изобразително изкуство, специалност „Графика” в класа на проф.Никола Хаджитанев във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий.”

След дипломирането си започнах работа в системата на БДЖ, от дълги години и към настоящия момент работя в Железопътна секция Горна Оряховица към НКЖИ. Мога да кажа, че железниците се превърнаха в моя съдба, но всяка минута от свободното си време отдавам на  голямата си страст - рисуването.

-Какви творби представяте в настоящата си изложба? Къде и докога могат да бъдат разгледани те?

Изложбата е разположена в салона на Сдружение “Клуб на железничаря” на Централна гара София и може да бъде разглеждана всеки делничен ден, до 15 юни т.г.

Творбите, които представям в настоящата изложба, са от различни периоди и включват чисто графични творби, пастели, рисунки с туш и живописни платна, отразяващи света около нас. Обичам да смесвам техники и да експериментирам.

Участвам със свои работи  в организирането на редица  изложби в родния си град Горна Оряховица, Варна, Велико Търново, София, Трявна, Лозенец и други. Имам изложени творби и в частни галерии в редица градове. Повечето от творбите ми са притежание на колекционери в страната и чужбина.

-Имате ли и други страсти, свързани с изкуството?

Другото ми изкушение е работата на илюстратор. Имам издадена авторска книжка за оцветяване „Модна къща Мариета за момичета и за момчета”. Автор съм и на илюстрациите и оформлението на корицата на книгата „Карате - приложна самоотбрана” на Росен Русев, имам реализирани проекти за илюстровани картички. Често ми се налага да рисувам приятелски шаржове, които обикновено са подаръци за мои приятели и близки.

Коментари: 0