Най-влиятелните десет

\"Форбс\" представи селекцията си на \"Най-влиятелните хора в света\" за тази година

На планетата живеят близо 7.1 мррд. души. Но между тях има 71 души, които са по-значими от останалите. Така от Forbes представят тазгодишната си класация на "Най-влиятелните хора в света".

Редица видни личности изпадат от класацията през тази година. Сред тях са президентът на Китай Ху Дзинтао, който миналата година бе втори, министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър и държавният секретар Хилъри Клинтън.

За да състави класацията, Forbes взема предвид способността на кандидатите да влияят върху много хора, финансовите ресурси, които те ръководят, в колко сфери се простира тяхното влияние и как използват своята власт.

Бизнесмени, филантропи, политици, финансисти, подредени според различни фактори - от богатство до глобално влияние. Ето и първите десет от тях:

1. Барак Обама

51 г. Президентът на САЩ Барак Обама е посочен като най-влиятелния човек в света за втора поредна година. Обама спечели президентските избори в САЩ и сега получава още четири години, за да изпълни своите политически планове. Въпреки предизвикателствата, пред които се изправя във втория си мандат, Обама остава върховен главнокомандващ на най-силната армия в света и оглавява най-голямата икономика, посочват от Forbes.

2. Ангела Меркел

58 г. Вторият най-влиятелен човек в света е и най-влиятелната жена отново в класация на Forbes. Канцлерът на Германия Ангела Меркел се изкачва от четвърто място през миналата година до втората позиция в тазгодишната класация.

3. Владимир Путин

60 г. От втората позицията през миналата година президентът на Русия сега се премества на третото място. Той успява да се задържи в "призьорите" благодарение на честото демонстриране на силата на властта по отношение на опозицията.

4. Бил Гейтс

57 г. Най-високопоставеният по влияние бизнесмен. Съоснователят на Bill & Melinda Gates Foundation Бил Гейтс влиза тази година в списъка на най-влиятелните личности под номер четири.

5. Папа Бенедикт XVI

85 г. Главата на Римокатолическата църква заема петото място на "Най-влиятелните личности".

6. Бен Бернанке

59 г. Председател на Федералния резерв на САЩ

7. Абдулла бин Абдулазиз аль Сауд

88 г. Крал на Саудитска Арабия

8. Марио Драги

65 г. Председателят на Европейската централна банка

9. Си Дзинпин

59 г. Генрален секретар на китайската комунистическа партия

10. Дейвид Камерън

46 г. Министър-председателят на Великобритания

В следващата десятка са Карлос Слим Хелу, Соня Ганди, Ли Кецян, Франсоа Оланд, Уорън Бъфет, Майкъл Блумбърг, Майкъл Т. Дюк, Дилма Русеф, Манмохан Сингх, Сергей Брин и Лари Пейдж.
Коментари: 0