Намалихме таксата на "Стандарт енд Пуърс"

Страната ни вече ще плаща 60 хиляди евро вместо досегашните 75 хиляди

6306 ~ 1 мин. четене

Годишната такса, която България плаща на рейтинговата агенция „Стандард енд Пуърс” (Standard&Poor`s), ще падне с 15 хил. евро – от досегашните 75 хил. на 60 хил. евро, стана ясно от съобщение на пресслужбата на кабинета.

Правителството е упълномощило финансовия министър Симеон Дянков да подпише необходимите документи за удължаване на споразумението с агенцията до края на 2013 г. Вицепремиерът ще договори внасяне на някои промени в неговите условия като размера на таксата.

Друго изменение засяга одобряването на нова ценова листа за присъждане и възстановяване на кредитен рейтинг на суверенни емитенти. В нея таксите при евентуални емисии на средносрочни дългови книжа за нерегулярен емитент на международните капиталови пазари също са по-ниски.

Останалите параметри в споразумението остават същите. Според правителственото съобщение решението за измененията е взето след анализ на разходите за извършване на услуги, като тези, които предоставя „Стандард енд Пуърс” на България.

Кредитният рейтинг е обективна външна оценка на базата на установена методология за икономическата и политическата обстановка в дадена страна. Инвеститорите използват тази информация при вземане на своите инвестиционни решения. Рейтингът се ползва и за сравнение между отделните държави.

Оценката осигурява и достъп до международните капиталови пазари. България има договори с две рейтингови агенции, втората е „Мудис” (Moody`s).

 

Подкрепи Economic.bg