Направленията за лекари-специалисти намаляли с 25-35%

Лекарският съюз иска освобождаването на управителя на НЗОК Пламен Цеков

180 ~ 2 мин. четене

Спадът на броя на направленията, с които разполагат личните лекари за второто тримесечие на годината, е в диапазона 8-12%. Това сочат данните на Българския лекарски съюз (БЛС), цитирани от „Дарик“. Председателят на съюза Цветан Райчинов обяви, че орязването на направленията при специалистите е по-голямо - от 25 до 35%.

В болниците всичко се плаща редовно и навреме, каза той, като се позова на информация на колегите си от страната. Но в доболничната помощ рестрикцията е повече от сериозна. „И вероятно и това е причината за тази рестрикция - да се правят икономии с оглед други сектори - болничен или лекарства, ако възникнат нужди, да се заплащат. Но ние сме скачени съдове. Това води до липса на достатъчна диагностика и подготовка в доболничния сектор и от там отива в скъпия болничен. Такава икономия е твърде криворазбрана“, каза председателят на БЛС.

Според Райчинов данните, които предоставят от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), са манипулирани. От съсловната организация са пратили писмо до здравната каса и не са получили отговор. Днес отново са писали до касата кое налага тези намаления. „Мисля, че това е продължение на своеволията на здравната каса“, изрази мнение Цветан Райчинов.

Той сподели, че продължава да се учудва на търпението на хората, които се осигуряват за здраве. „Внасят си всеки месец доброволно парите. Някой им ги прибира и им казва: „Хубаво, платихте си за здраве, дали ще го получите, ще видим. Надали", коментира Райчинов.

Националният съвет на БЛС иска освобождаването на управителя на НЗОК Пламен Цеков. Райчинов увери, че това ще е първото, което организацията ще поиска от новосформирания парламент. Второто категорично искане на БЛС е смяна на Надзорния съвет на касата.

Подкрепи Economic.bg