Нарастват авиопътниците от и за България

Трафикът при редовните международни линии е нараснал с 1.6%

156 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Общият брой на превозените пътници от и до България по редовните и чартърни полети през 2012 г. се е увеличил от 6 464 хил. души на 6 641 хил. Нарастването от 170 хил. пътника представлява ръст от 2.7%. Това съобщи Светослав Станулов, председател на Асоциацията на българските авиокомпании и управител на Института по въздушен транспорт (ИВТ). 

„Основният дял в ръста идва от чартърните превози, увеличени с 4.6%, което говори от своя страна добре за туризма“, посочи Станулов. Той уточни, че делът на редовните международни линии е 60%, а този на чартърите – 40% от всички реализирани от и до България полети. „Това може да се обясни и с факта, че като по-евтина дестинация България е привлякла повече туристи основно по черноморските курорти с чартърни програми спрямо други европейски държави“, коментира още председателят на ИБТ.

Трафикът при редовните международни линии е нараснал с 1.6% – от 3.9 млн. пътници през 2011 г до 4.02 млн. през миналата година. От тях превозени с български авиокомпании през 2012 г. са 887 хил. пътници, което е ръст от 3.3% спрямо 2011 г. „При положение, че пазарът е абсолютно либерализиран, това означава добър резултат. Увеличението на чартърните полети е с 4,6 на сто и през 2012 г. е надхвърлило 2,6 млн. превозени пътници. Българските авиокомпании обаче са превозили 21 процента по-малко от пътниците си, които са отишли съответно при другите превозвачи“, отбеляза Светослав Станулов.

Около 50% от полетите от и до България се изпълняват от летище София, 35% са от Бургас, а 16% - от Варна. „Разликата от преди 15 години, когато столичното летище държеше този дял, е, че Варна и Бургас тогава бяха с равен брой пътници, а сега Бургас надмина считаната за морска столица Варна с цели два пъти“, коментира още Станулов.

Подкрепи Economic.bg