Nissan създаде „умни” часовници за шофьори

Новата технология бе представена на автомобилното изложение във Франкфурт

3788 ~ 2 мин. четене
Автор: Михаела Зарева

„Умните” часовници, които Nissan представиха на тазгодишното автомобилно изложение във Франкфурт, Германия, ще измерват редица показатели, свързани не само с моментното състояние на автомобила, но и на неговия шофьор.

Часовникът “Nismo” ще може да бъде свързан с бордния компютър в автомобила, а оттам и с екран вътре в купето, който ще показва средната скорост и разхода на гориво на колата. Интересното обаче е, че часовникът ще измерва още пулса, температурата на тялото и кръвното на водача зад волана. Чрез системата, шофьорите ще могат да получават и актуални съобщения от Nissan.

Според експерти, цитирани от BBC News, въвеждането на новата технология е важна стъпка за по-добрата връзка между автомобилите. „Интернет-връзката между колите е новото бойно поле в автомобилната индустрия”, твърди експерт от онлайн-списанието „What Car?”. Според него, след представянето на „умния” часовник, Nissan води пред останалите марки с убедителна преднина.

В последно време, все повече нови технолигии под формата на аксесоари биват представени на потребителите. През последните седмици премиера направиха „умните” часовници на Samsung – Galaxy Gear, както и продуктът на Sony – Smartwatch 2.

Устройството, представено от Nissan, е един от първите продукти, произлизащи от лабораторията Nismo, чийто фокус е поставен главно върху извличането на биометрични и телематични данни от състезателните коли на Nissanи техните шофьори. В бъдеще, лабораторията планира да включи в изследванията електрокардиограми (ЕКГ) и електроенцефалограми (ЕЕГ), с което данните за кардиологичните и мозъчните показатели на водачите да бъдат измервани още по-точно.

Крайната цел на учените е, създаването на технология, която може да отчита степента на умора на водача, неговата концентрация и моментно емоционално състояние, както и нивото на хидратация на организма. Всичко това трябва да спомогне за сигурността на шофьорите на пътя.

Часовникът Nismo ще се предлага в три цвята – черно, бяло, както и в комбинация от черно и червено – цветовете, запазена марка на Nismo. Батерията му ще издържа около седмица след пълно зареждане, а „умното” устройство ще разполага с два контролни бутона.

Подкрепи Economic.bg