Няма спрени еврофондове, отсече Зинаида Златанова

Вицепремиерът определи твърденията на ГЕРБ като "изключително груба манипулация"

128 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

След информациите за забавяне на европейските средства за тунела под Шипка и Западната дъга на Околовръстното шосе в София и последвалата реакция от ГЕРБ, които твърдяха, че еврофондовете са спрени, последва и ответната реакция от управляващите. Вицепремиерът Зинаида Златанова определи твърденията на ГЕРБ, че Европейската комисия спира проектите за тунела под Шипка и за Западната тангента на Софийски околовръстен път като "изключително груба манипулация".

"Няма абсолютно никакви спрени пари", категорична беше Златанова. "Учудва ме това, че колеги от ГЕРБ си рискуват професионалната репутация, както пред българските граждани, така и пред европейските ни партньори, за да правят такива груби манипулации", каза още вицепремиерът.

Зинаида Златанова обясни, че в конкретния случай с двете апликационни форми, които вероятно визират ГЕРБ, става въпрос за липса на финансиране. "В оперативните програми в момента за тези два проекта няма пари. Но колегите от ГЕРБ много добре знаят, че пари не е имало и преди за тези два проекта, защото те са в резервния списък. Ако се реализират спестявания от останалите проекти по ОП "Транспорт", двата проекта биха могли да бъдат финансирани", обясни Златанова.

Тя подчерта, че процедурата по съгласуване на апликационни форми е рутинна и се практикува от години. "За всеки голям инфраструктурен проект тя е нещо напълно нормално", каза още вицепремиерът и припомни, че подобна практика е била прилагана и спрямо строителството на магистралите "Струма" и "Марица".

Златанова изрази съжаление, че въпреки призивите й, въпросът с европейските фондове продължава да се политизира.

Подкрепи Economic.bg