"Ню Йорк Таймс": България е с най-замърсен въздух в Европа

Най-замърсеният град в Европа е Перник, следван от Пловдив и Краков, Полша

4130 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Въздухът в България е наситен с най-много замърсяващи частици в сравнение с която и да е друга страна в Европа. Това сочи ново проучване на Европейската агенция по околна среда, съобщи американският вестник "Ню Йорк Таймс".

Според доклада се посочва, че България има най-висока концентрация на въглероден оксид и серен диоксид. "Замърсяването в столицата на България София е очевидно за всеки, който е прекарал известно време там", пише още американското изданието.

Най-замърсеният град в Европа е Перник, следван от Пловдив. Третото място в класацията е за Краков, Полша. На четвърто място се нарежда Плевен, а на пето Добрич. В доклада се казва още, че България има тежко наследство в индустрията от съветска ера, което се характеризира със замърсяващи околната среда производства. Като се има предвид и това, че е една от най-бедните страни в Европа, тя е постигнала ограничен напредък в пречистването на въздуха.

В доклада на Европейската агенция за околна среда се отбелязва, че част от проблема на България и съседните й страни, е използването на дърва за битово отопление.

"Хората преминават към вътрешни горива, когато не могат да си позволят цените на енергията", казва експертът от агенцията за качеството на въздуха Валентин Фолтску.

"Проучването показва, че голяма част от гражданите разбират добре въздействието на качеството на въздуха върху здравето си и искат властите да предприемат действия на европейско, национално и местно ниво, дори във времена на трудности и строги ограничения", казва комисарят по въпросите, свързани с околната среда на Европа Янез Поточник.

Подкрепи Economic.bg