ОИСР подтиква Италия към още бюджетни икономии

Приоритет номер едно на премиера Енрико Лета е да постигне чувствително и трайно понижаване на държавния дълг

164 ~ 1 мин. четене

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предупреди Италия да не загърбва политиката си на бюджетни икономии, тъй като рискува да изгуби доверието на пазарите. В годишния си доклад за страната организацията предупреждава новото италианско правителство, че всяка промяна в политиката на реформи може да навреди на възстановяването на страната, пише Reuters.

Икономиката на Италия ще се свие с повече от прогнозираното през тази година. Това показва пролетната прогнона, изготвена от Европейската комисия (ЕК). Информацията идва на фона на изявленията на новия италиански премиер Енрико Лета, който уверява партньорите си в Еврозоната, че основен негов приоритет е борбата с безработицата, особено сред младите хора, и стимулиране на заетостта.

Приоритет номер едно на Лета е да постигне чувствително и трайно понижаване на държавния дълг. ОИСР призова изпълнителната власт да контролира по-добре разходите, да консолидира вече въведените реформи и да започне нови, ако иска да стимулира растежа и производителността слабите места на Италия.

В прогнозите си от април досегашното правителство в Рим залагаше на пик на дълга от 130.4 % от БВП през 2013 г. ОИСР очаква италианската икономика да се свие с 1.5% през тази година и да нарасне с 0.5% през 2014 г., като бюджетният дефицит на страната да достигне съответно 3.3% през 2013 г. И 3.8% догодина.

Подкрепи Economic.bg