Обама: "Фискалната пропаст" ще засегне финансовите пазари

Президентът на САЩ предупреди, че ако до вторник няма сделка между Републиканци и Демократи, ще има сериозни сътресения

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Финансовите пазари ще пострадат неблагоприятно, ако до вторник демократи и републиканци не постигнат споразумение, с което да се избегне "фискалната пропаст". Това каза американският президент Барак Обама в интервю за радио. Той отново призова Конгреса да действа бързо и да удължи срока, в който действат данъчните облекчения за средната класа.

В момента се водят преговори между двете партии, за да се постигне споразумение в последната минута. Политиците трябва да намерят безболезнен начин да намалят бюджетния дефицит и публичния дълг на САЩ. Ако това не се случи до вторник, ще се активира приетата през август 2011 г. клауза, която автоматично лиши икономиката от 600 млрд. долара.

Конгресът има краен срок за приемане на новия бюджет - 1 януари. Ако не успее, това ще означава автоматично орязване на обществените разходи със 110 млрд. долара и увеличение на данъците с 536 млрд. долара. Според анализатори обаче това ще доведе до рецесия и загуба на работни места.

"Мисля, че през следващите 48 часа, независимо от партийните различия, наш основен приоритет трябва да бъде гарантирането, че данъците за средната класа няма да бъдат увеличавани. Това ще увреди сериозно нашата икономика", каза Обама. "Можем да го направим. Нито Демократи, нито Републиканци искат данъците за средната класа да се вдигат. Всички сме съгласни с това", добави той.

Обама предупреди, че ако преговорите се провалят, той ще изиска Конгресът да гласува увеличаване на данъците за всички американски семейства, чийто годишен доход е над 250 хиляди долара, както и удължаване на помощите за безработица за два милиона души.

Подобен сценарий ще постави републиканците в трудна политическа позиция, тъй като в случай, че те откажат, Белият дом ще може да ги обвини за фискалната криза, налична заради достигането на тавана на американския дълг.

Заради липсата на споразумение, от средата на декември досега американските борси се сринаха с 3%. Индустриалният индекс Dow Jones загуби 3.2% от стойността си и в петък затвори при 12 938.11 пункта. Широкият индекс S&P 500 също се обезцени с 3.1% до 1 402.43 пункта, а технологичният Nasdaq 100 потъна с с 3% до 2 960.31 пункта.

Коментари: 0