Общинарите се поправят за безплатното паркиране

Шефът на СОС Елен Герджиков отново ще внесе за гласуване искането привилегията да отпадне

244 ~ 2 мин. четене

Шефът на Столичния общински съвет Елен Герджиков отново ще внесе за гласуване искането общинарите да се откажат от привилегията си. Това ще стане още на следващото заседание на общинския съвет.

Припомняме, че вчера общинарите не приеха искането паркират в центъра на града да е безплатно, но си запазиха служебния абонаметн. В четвъртък точката не мина заради 22-ма съветници, който гласуваха против отпадането на служебния абонамент, а 5-ма гласуваха "въздържал се". Шестима общинари от ГЕРБ също бяха сред тези, които не подкрепиха искането да се отнемат специалните им карти за безплатно паркиране. Това са Лиляна Еленкова, Силвия Христова, Екатерина Йорданова, Йордан Господинов, Ивелина Джартова и Роберт Янакиев.

В специална декларация днес столичните общински съветници от ГЕРБ уверяват, че тази привилегия е необоснована и ненужна. Те настояват техните колеги, които са запазили безплатното паркиране, да обяснят пред обществото мотивите си.

"За нас отказът от тези картите е въпрос на лична почтеност. Не приемаме доводите на опозицията, че съветниците обикалят града по работа и затова трябва да паркират безплатно навсякъде. Мнозинството от гражданите също пътуват из града по работа, но спазват правилата. Приехме промени във важната за развитието на София наредба за паркирането", се казва в декларацията.

Общинарите от ГЕРБ смятат, че трябва да покажат съпричастност към гражданите, след като се взимат решения за ограничаване на паркирането в центъра на столицата. "Не може правилата, които приемаме да не важат за нас. Намаляването на трафика в центъра на града, улесняването на придвижването, намаляването на шума и вредните газове са цели, които се подкрепят от мнозинството столичани", се казва в декларацията.

Подкрепи Economic.bg