Огромен интерес към концесията на Летище София

Компании от най-големите световни икономики искат аерогарата ни

232 ~ 1 мин. четене

Огромен е интересът на чуждестранни компании към концесията на летище "София", информира в. Стандарт. Според изданието фирми от Канада, Германия, Швейцария и Турция, дори САЩ и Франция са се наредили на опашката за участие в бъдещата процедура за отдаване на концесия на софийската аерогара. Вероятно има и компании от други страни, коментират запознати, но не уточняват кои.

Процедурата за отдаване на столичната аерогара ще бъде обявена до края на мандата на правителството на ГЕРБ, потвърди неотдавна в интервю за вестника транспортният министър Ивайло Московски. Вече е избран консултант, който прави финансово-икономическата обосновка, която ще покаже дали летище "София" ще се отдава самостоятелно или в пакет с бившия военен аеродрум в Балчик.

Причина за бързането е решението на Международния арбитражен съд в Париж летище "София" да плати 27.7 млн. долара на кувейтската компания МАК/АДМАК, която преди шест години построи новата полоса за излитане и кацане, плюс 5 млн. паунда разноски по делото. Изплащането на дълга ще обезкръви аерогарата и то няма да може да инвестира нищо, обясни Московски. Бъдещият концесионер ще трябва да изпълнява генерален план за развитие, който ще бъде изготвен догодина.

Подкрепи Economic.bg