Операцията в Газа струва на Израел $15-20 млн. на ден

Всяка ракета, изстреляна от Ивицата Газа, излиза на хазната по 60 000 долара

Военната операция в Ивицата Газа струва на израелския  военен бюджет по 12-15 млн. долара ежедневно. Оценката е направена от вестника "Израел ха-Йом", цитиран от ИТАР-ТАСС.

Както се тъврди в публикацията, всяка ракета, изстреляна от Ивицата Газа, струва на хазната 60 000 долара. Това е приблизително колкото цената на противоракетната система „Железен купол”, която пуска по две ракети по всяка избрана цел.

Скъпо излизат и въздушните удари, чийто брой вече надхвърля хиляда. Полетът на един изтребител-бомбардировач струва на армията 130-190 000 долара, на бойните хеликоптери - около 25 000. Най-икономични са безпилотните самолети, които струват едва 2,5 хиляди долара за всеки полет.  Най-скъпият елемент в разходите са резервистите- привикването на всеки един от тях  струва близо 1,8 хиляди долара на седмица. Ето защо, след като получи разрешение от правителството да вдигне на оръжия 75 000 души, армията разпрати повиквателни едва на 16 000 адреса.

В същото време, експертите признават, че не могат да дадат точна финансова оценка на операцията  "Облачен стълб", тъй като няма данни за вида техника и общия брой на полетите. Незаписани остават и ред  други разходи, включително компенсации и други икономически загуби.

По-рано днес премиерът Бенямин Нетаняху, заяви че Израел е готов да разшири значително мащабите на военната операция срещу бойците на Хамас в ивицата Газа.

"Ние плащаме твърде висока цена за действията на Хамас и другите терористични организации. Армията е готова да засили значително операцията. Войниците са готови за всякакво развитие на ситуацията", посочи Нетаняху в началото на седмичното заседание на кабинета.

Коментари: 0