Оперативните програми след 2014 г. - само 5

България според министър Дончев ще има достъп до 20 млрд. лв.

За следващия програмен период (2014-2020 г.) се предвиждат 5 оперативни програми и достъп на България до 20 млрд. лева по тях. Това съобщи пред журналисти министър Томислав Дончев. Той взе участие в откриването на изложението "Европа за нас".

Ще продължи съществуването на оперативните програми "Транспорт" и "Околна среда". Може би програма "Регионално развитие" ще се казва "Градско развитие", а наследникът на програма "Конкурентоспособност" - "Иновации и предприемачество". Това стана ясно от думите на министъра, информира БТА.

Преди десетина дни министър Сергей Игнатов съобщи, че до до септември Министерството на образованието, младежта и науката трябва да подготви самостоятелна оперативна програма "Наука и образование". Впоследствие от БСП се обявиха, че ще искат създването на подобна програма.  Председателят на комисията по труда и социалната политика в НС Драгомир Стойнев коментира, че високото образование означава и високи доходи.

В момента заявления за кандидатстване се приемат по следните оперативни програми: Транспорт, Околна среда, Регионално развитие, Конкурентоспособност, Техническа помощ, Развитие на човешките ресурси и Административен капацитет.

Според данни на информационен портал за Структурните фондове и Кохезионния фонд на ЕС в България най-много средства към 30 април са изплатени по ОП "Административен капацитет" и ОП "Транспорт". Най-слабо е пък изпълнението на ОП "Околна среда"и ОП "Развитие на човешките ресурси". Причина за много усвоени средства по ОП "Транспорт" е фактът, че с тях се изграждат проекти като магистралите "Тракия", "Струма" и "Марица", както и разширениеот на столичното метро.

Коментари: 0