Опозицията: България остава без транзитни такси от "Южен поток"

Според депутата от КБ Петър Димитров "Газпром" може да стане и собственик на трасето на тръбата през българска територия

С подписването на „Южен поток” се потвърди тежкото предположение, че в продължение на 15 години България няма да получава нито лев за транзита на газ през страната по проекта „Южен поток”. Това каза на брифинг в парламента депутатът от Коалиция за България и бивш министър на енергетиката Петър Димитров, предаде „Фокус”.

Според Димитров, това, което ще се получава като доход на съвместното предприятие по „Южен поток”, ще отива за покриване на инвестицията и на кредита, който е предоставен от „Газпром”. „Ще се транзитира газът на „Газпром”, всички пари ще отиват при „Газпром”, а България няма да получава нищо”, посочи Димитров. „След този 15-годишен период, ако сме разбрали правилно, няма никакви гаранции какъв ще бъде размерът на транзитните такси.

Транзитната такса не е данък, тя не се плаща, за да може българската държава да има доход. Тя се плаща за нагнетяване на газа за неговото транзитиране. След тези 15 години, ако нямаме гарантиран размер на транзните такси, съвместното предприятие най-вероятно ще намали тези транзитни такси и ще работи на себестойност или с минимална печалба. Това означава, че и след 15-та година България няма да получава нито лев по „Южен поток”. Като теглим чертата – ползата за България от изграждането на този проект е никаква”, каза Петър Димитров.

„Потвърди се предположението, че ще изгубим трасето през Украйна и доставките през Украйна. Вместо алтернативно трасе и алтернативни доставки ще получим ново безалтернативно трасе по дъното на Черно море”, заяви депутатът.

„Потвърди се и предположението, че поради това, че сме подписали споразумението още през август, българската ситуация беше без резервни изходи, имаше само един шанс – да се приеме споразумението, което се предлага от „Газпром” по „Южен поток”, което и предполагам, че се е случило на т.нар. „преговори” през днешния ден.

Преговори на практика не е имало, подписано е това, което авансово е договорено”, коментира Петър Димитров. 
Според него в същото време проектът е съпоставим като цена с проекта АЕЦ „Белене”. Голямата разлика е там, че „Белене” щеше да произвежда електроенергия за България и за региона, а по „Южен поток” няма да се произвежда нещо за България и за региона, коментира депутатът. 

„Подозирам, че след определен период, ако съвместното предприятие не успее да покрива разходите по кредитирането на този проект от страна на „Газпром”, „Газпром” най-вероятно ще стане собственик на трасето по схемата дълг срещу собственост. От тази гледна точка аз правя и мрачната прогноза, че след няколко години цялото трасе на „Южен поток” в България може да стане собственост на „Газпром”, каза още Петър Димитров.

Това е седмият или осмият опит за намаление на цената на природния газ, откакто това правителство е на власт, като резултат цената е увеличена точно два пъти, обяви пък колегата му Румен Овчаров по повод подписания договор с „Газпром”.

„На практика никакви отстъпки не са постигнати”, подчерта Овчаров. Според него намалението на цената на газовите доставки реално не е 20%. „Очевидно, че от 1 януари трябва да очакваме 20% намаление на цената на парното. Ако това се случи, ще означава, че нашите предположения не са верни. Но ако не се случи 20-процентно намаление на цената на парното и 20-процентно намаление на цената на природния газ за другите потребители, значи нашите разсъждения са били верни”, коментира депутатът.

Коментари: 0