Определиха "Банка ДСК" за най-добра банка в България

"Корпоративна търговска банка" е най-бързо растящата банка за 2012 г., според класация на Фондация "Банки Инвестиции Пари" и Българската агенция за кредитен рейтинг

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

"Банка ДСК" е най-добрата банка в България за 2012 г. Финансовата институция е поставена на на първо място в съвместна класация на Фондация "Банки Инвестиции Пари" (БИП) и Българската агенция за кредитен рейтинг (БАКР). Втора е най-голямата банка в България - "УниКредит Булбанк", която обаче пада с едно място в класацията спрямо предходната година. Трета е "Банка Пиреос".

В категорията "Най-печеливша банка" първото място отново се пада на "Банка ДСК", следвана от "Прокредит Банк" и "УниКредит Булбанк". В тази категория миналата година първото място беше за "УниКредит".

Изненадата тази година е малката TBI Bank. Тя печели приза в категорията "Най-добре управляваната банка". На второ място е "УниКредит Булбанк", а трета - "Банка ДСК". Миналата година първата награда беше за "УниКредит".

"Корпоративна търговска банка" (КТБ), която държи по-голямата част от парите на държавните енергийни компании, печели първа награда в категорията "Най-бързо растяща банка". На второ място е "Първа инвестиционна банка" (ПИБ), а трета TBI Bank.

В ефира на Bulgara On Air Кирил Григоров, прокурист в БАКР и Емил Попов, председател на БИП обясниха, че класацията е направена на база данните на БНБ за банките в България и само върху тяхното състояние и представяне за 2012 г.

"Тези класации отразяват как са били нещата през 2012 г. Затова може да видим неща, които на пръв поглед ни изненадват", коментира Емил Попов. Той обясни, че през последните години "Банка ДСК" и "УниКредит Булбанк" винаги са били на върха на класациите. "В генералната класация и тази година разликата между двете банки е само една точка", каза Попов.

"Тази година има интересна ситуация, че от трето до 7-мо място банките са значително след първите две и пет банки са се скупчили в рамките на 2-3 точки', добави той.

Кирил Григоров пък изрази мнение, че банките имат много ликвидност и искат да дават кредити, но добри проекти се намират трудно.

Коментари: 0