Орешарски: Бизнесът вече не се страхува от репресии

С Бюджет 2014 ще направим по сериозни реформи в сектора на администрацията, здравеопазването и образование, обеща министър-председателят

124 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

С Бюджет 2014 ще направим по сериозни реформи в сектора на администрацията, здравеопазването и образование. Това обещание даде министър-председателят Пламен Орешарски в предаването "Панорама" по БНТ. "Ще опитаме в сътрудничество с различни структури в съдебната система, да подобрим ситуацията в този сектор, в който търпим много критики от външните ни партньори", добави премиерът.

Според Орешарски за първите 100 дни на управлението на неговия кабинет има два видими резултата. "В бизнеса изчезна страхът от целенасочени проверки, понякога със силови инструменти, а вторият видим ефект е, че започнахме да възстановяваме по-редовно ДДС", обясни премиерът. Според него обаче има още какво да се направи. "Все още не сме успели да върнем всички неразплатени задължения. Все още не сме успели да свием срока на възстановяване на ДДС, така че бизнесът да забрави тази тема", добави той.

"Започнах с моите цели - да ускорим икономическото развитие, да има бизнес. От друга страна да направим по-висока степен на социална отговорност. В тези 100 ни има достатъчно меки и в двете посоки", каза още министър-председателят. "Ще продължим в този стил - ще опитваме да създадем една по-конкурентна пазарна среда, в която предприемачеството дава резултат. Да поставим социален чадър над хората, които не могат да се справят сами. Особено тези, които имат обективна причина да не могат - децата и пенсионерите", обясни Орешарски.

Премиерът говори и за монополите, които станаха причината за протестите през февруари. "Естествените монополи няма как да ги премахнем. Тях единствено можем да ги регулираме по-добре. Можем да дадем по-голяма възможност на независимите регулаторите да контролират дейността им", обясни премиерът. Той обаче е категоричен, че срещу големите "монополни формировации" може да се действа твърдо и "всеобхватно".

По темата с протестите, Пламен Орешарски заяви, че няма кабинет в света, който да е подкрепян на 100%. "Ако има нещо хубаво през тези 100 дни е, че кабинетът свикна да работи под натиск и при неодобрение", каза премиерът.

Подкрепи Economic.bg