Орешарски няма да подава оставка

Според министър-председателят предприемането на подобна стъпка ще доведе до дестабилизация на страната

96 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

„Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС предизвика остро обществено недоволство. Последваха и призиви за оставка на оглавяваното от мен правителство. Подаването на оставка в този момент е лесно лично решение, но е крайно безотговорно“. Това каза в изявление премиерът Пламен Орешарски, разпространено от правителствената пресслужба.

Според министър-председателя предприемането на подобна стъпка ще доведе до „опасност от нова дестабилизация на страната, невъзможност за подписване на споразумение с ЕК за следващия програмен период и загуба на милиарди евро европейско финансиране, стабилизиране на енергийната система и решаването на спешните проблеми на обществото ни“.

„При избора на председател на ДАНС търсехме силна фигура, която би могла да предприеме решителни действия по отношение на ширещата се контрабанда. Фигура, която би могла да окаже натиск върху контрабандата и мащабните практики за отклоняване на ДДС. Обществените реакции показаха, че предложената кандидатура е обществено неприемлива”, се казва още в изявлението на Орешарски.

 В следващите дни предстои той да проведе серия от срещи и консултации и да внесе предложение за нов шеф на ДАНС.

Изявлението на премиера излиза малко преди протестите срещу неговия кабинет.

Коментари: 0