Осем испански провинции се наредиха за пари

Астуриас и Белеарските острови станаха поредните региони, които искат средства от централната власт

400 ~ 1 мин. четене

Испанските провинции, които се наредиха за финансова помощ от централната власт в Мадрид станаха осем. Астуриас и Белеарските острови са поредните два региона, които отправиха искане за спасително финансиране от правителството, за да финансират дълга си, съобщи АФП. Досега шест региона се наредиха на опашката за пари. Последният е Канарските острови, а преди него финансиране поискаха Андалусия, Каталония, Валенсия, Мурсия и Кастилия-Ла Манча.

Северният регион Астуриас ще поиска близо 262 млн. евро от фонда на централното правителство, твърди източник от местното правителство. Белеарските острови пък ще искат 355 млн. евро.

Испанските региони, които контролират своите бюджети, са ключов фокус на усилията на Испания, насочени към стабилизиране на публичните финанси на фона на опасения, че самата страна може да се нуждае от мащабна спасителна помощ. През септември правителството в Мадрид направи фонд от 18 млрд. евро за затруднените региони. Осемте области до момента искат помощ на обща стойност над 17.5 млрд. евро.

Подкрепи Economic.bg