Осъдиха Берлускони на последна инстанция

Върховният касационен съд на Италия потвърди присъдата срещу експремиера за данъчна измама

80 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Върховният касационен съд на Италия потвърди присъдата срещу експремиера Силвио Берлускони за данъчна измама, наложена от по-долна инстанция. По този начин най-висшата съдебна инстанция в страната сложи край на продължилия десет години процес по "аферата Медиасет".

Наказанието е 4 години лишаване от свобода, но три от тях отпадат, заради помилване, влязло в сила през 2006 г. Заради напредналата си възраст бившият премиер няма да лежи в затвора. Единият вариант е полагане на обществено полезен труд, а другият - домашен арест.

Също така Берлускони засега остава сенатор, тъй ката съдът върна за преразглеждане в Апелативния съд втората част от присъдата, която предвиждаше пет години забрана за заемане на публични длъжности. Прокурорът поиска нейното намаляване на три години.

Големият политически въпрос е дали Берлускони ще свали коалиционното правителство на Енрико Лета, в което неговата партия "Народ на свободата" е другият главен партньор. Преобладава мнението, че няма да се стигне до подобна драматична развръзка, която би имала непредсказуеми последици за Италия в условията на продължаваща икономическа криза.

Самият Берлускони заяви, че "това осъждане е лишено от всякакво основание" и ще го лиши от свободата му и от политическите му права. Той смята, че жертва на "безпрецедентен съдебен тормоз".

Подкрепи Economic.bg