От София до Пловдив с влак за 50 минути до 2020 г.

През есента ЕК ще одобри прехвърлянето на пари към жп проекти

От София до Пловдив с влак за 50 минути до 2020 г.
4421 ~ 2 мин. четене

Най-късно до края на 2020 г. ще можем да пътуваме с влак от София до Пловдив за по-малко от час. Това ще стане възможно след основната реконструкция на трасето между двата града, което ще позволи композициите да могат да развиват скорост от 160 км в час, пише в. Монитор.

„Линията трябва да се реконструира, а на места и да се изгради наново между гарите София и Септември”, описва проекта инж. Милчо Ламбрев, генерален директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ). „След гара Мирово тя ще върви по ново трасе. Целта е да се намалят завоите и да се увеличат радиусите им. Ще минем почти до билото на планината, за да може новата линия да позволява движение на влаковете със скорост от 160 км/час.

Това трасе трябва да е готово до 2020 г. Паралелно ще работим и по отсечката от София до Драгоман, за да можем да стигнем до сръбската граница”, поясни той.

„Идентифицираните проекти в областта на жп транспорта до края на следващия програмен период са много”, каза зам.-министърът на транспорта в оставка Петър Киров. „Вярно е, че ресурсът не е толкова голям, колкото би ни се искало, като заедно с националното съфинансиране е около 700 млн. евро. Проекти трябва да започват да се изпълняват само при много добра готовност, защото инженерингът като форма на реализация на проекти по ОП „Транспорт”, специално за жп обекти, като че ли се оказа по-скоро неподходящ.

Целта за следващите 7-8 години ще бъде да имаме напълно готови технически проекти. В същото време е добре да разполагаме с по-голям списък от проекти и дори известно наддоговаряне, за да имаме резервни варианти в случай на проблеми по другите обекти”, поясни той.

Коментари: 0