Отбелязваме Международния ден на здравето

Денят на здравния работник в България се чества от 1964-а.

Автор: Божидара Иванова

Днес отбелязваме Международния ден на здравето. Днешният ден е празник за всички, които работят в областта на здравето - лекари, фармацевти, медицински сестри и други. За първи път празникът се отбелязва през 1948 г. В България денят на здравния работник се чества от 1964-а.

Сред основните проблеми в българското здравеопазване е желанието на българските специалисти да работят зад граница. Проучване на Българския лекарски съюз показва, че 80% от младите лекари у нас изявяват готовност да напуснат България и да работят в чужбина. През 2013 г. от Лекарския съюз са издали 408 сертификата за работа извън границите на страната ни.

По данни на съсловната организация броят на лекарите, завършили медицина е равен на броя на медиците, които емигрират. Близо 500 са студентите, завършващи медицинските университети у нас всяка година.

Най-предпочитаната страна за емиграция от българските медици е Германия, където заплащането е 10 пъти по-високо от това в България. У нас възнаграждението на един лекар е 450 лева, а в Германия - 2500 евро.

След Германия най-предпочитани страни от родните медици се нареждат Франция, Англия и Северна Ирландия.

Коментари: 0