Откраднаха уред с радиация

Той може да е опасен при опит за разкапсуловане, предупреждават от МВР

140 ~ 1 мин. четене

Уред, съдържащ радиоактивен елемент, е бил откраднат от строителен обект в столицата вчера. Според МВР има много голяма опасност, ако бъде разкапсулован, всички хора наоколо да получат радиоактивно облъчване. Все още не се знае къде се намира устройството. Криминалисти от СДВР издирват извършителите на кражбата.

Уредът – гама-дефектоскоп съдържа радиоактивен елемент с активност 10 Кюри. Сигналът е получен вчера. Престъплението е извършено от строителен обект на ул.”Коста Лулчев” около 15.00 часа.

Уредът е с изцяло метален корпус, сребрист на цвят, с оловна защита и вграден радиоактивен източник, Г-образна дръжка и размери 25/10 см, тежи 5 килограма. 

По-рано днес стана ясно, че откраднатият уред е собственост на лаборатория "Бултест", наета от "Енергоремонт холдинг" по ремонтните дайности на "Топлофикация-София". Апаратът е бил откраднат от обект на топлофикационното дружество, но то не носи отговорност за машините на наетите фирми-изпълнители до предаването на обекта с Акт 15 обратно на компанията, се казва в съобщение на "Топлофикация". 

 

Подкрепи Economic.bg