Откриха корабни останки от римско време

Находките са уникални с дълбочината, на която са открити, тъй като досега господстваше мнението, че в древността съдовете са плавали само в зоната на видимост на брега и на малка дълбочина

7066 ~ 1 мин. четене

Останки от два древни кораба са открити на дълбочини повече от километър при прокарването на газопровод в Йонийско море, съобщи Министерството на културата на Гърция, цитирано от actualno.com.

Откритието става при полагането на газопровода Гърция – Италия между два гръцки острова - Корфу и Паксос. Преди началото на строителството между 11 и 17 май са проведени океанографски изследвания на около 200 квадратни километра под егидата на гръцкото културно ведомство. В резултат на проучванията са намерени три потънали кораба, а два от тях са от древността.

Находките са уникални с дълбочината, на която са открити, тъй като досега господстваше мнението, че в древността съдовете са плавали само в зоната на видимост на брега и на малка дълбочина.

Първите открити останки са на дълбочина около 1180 метра. Предполага се, че търговският кораб е от трети век – епохата на Римската империя. На повърхността са качени две амфори и мраморен съд с височина 30 сантиметра. На дъното са останали още амфори, съдове, две котви и част от корпуса на кораба.

Останките от втория кораб са намерени на дълбочина 1375 метра и съдът е потънал също в римските времена. Намерени са каменни плочи, амфори, съдове и различни метални предмети, както и част от баласта на кораба, допълва actualno.com.

Учените са се натъкнали и на остатъци от кораб, вероятно от XVII - XVIII век от нашата ера.

 

Подкрепи Economic.bg