Откриха сокове с изтекъл срок на годност в детски градини

Инспектори открили два етикета със срок на годност върху опаковките на напитките

224 ~ 1 мин. четене

Агенцията по храните проверява сигнал за сокчета с два етикета за срок на годност, които са раздавани в детски градини в Община Димитровград, Областна дирекция по безопасност на храните, град Хасково извърши незабавна проверка.

Върху „Нектар къпина с арония“ и „Нектар портокал с арония“ ,  произведени от пловдивска фирма, имало допълнително залепен стикер за срок на годност.

Соковете били дарени на Общината за празника на Общината и след това раздадени на детски градини. По смисъла на Наредба за изискванията за етикетирането и представянето на храните е недопустимо един продукт да има два етикета за срок на годност. При констатираното нарушение в Димитровград, срокът на годност е до 17 август 2012 година, а на допълнително залепеният от стикер, срокът е до 17 декември 2012 година.

Според информация от Община Димитровград, производителят е изпратил писмо, с което ги уведомява, че след лабораторни изследвания е удължил срока на годност на продуктите си и гарантира за тяхната безопасност. Според действащото законодателство срокът на годност на даден продукт не може да бъде удължен от производителя, без да бъдат представени неоспорими доказателства пред контролния орган (БАБХ) и това да бъде вписано в Технологичната документация на производителя.

Подкрепи Economic.bg