Откриват 16 нови винарски предприятия до края на 2014 г.

Винарни ще има в районите на Нови пазар, Харманли, Любимец, Пазарджик, Бургас, Петрич, Мелник

Откриват 16 нови винарски предприятия до края на 2014 г.
3731 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Група инвеститори от САЩ, Германия, Великобритания и Ирландия инвестираха в лозови масиви край Велико Търново и до края на годината ще изградят винозавод. Това съобщи изпълнителният директор на агенцията по лозята Красимир Коев, цитиран от "Новинар". Той обясни, че групата чужденци са били колеги в петролна компания, но са решили да се занимават заедно с винопроизводство у нас

По думите му до края на 2014 г. в страната ни ще бъдат открити 16 чисто нови винарски предприятия, от които 12 с чуждестранно участие. Сред инвеститорите са французин, американец и трима руснаци. Новите заводи ще бъдат в зони, в които липсват подобни предприятия – Нови пазар, Харманли, Любимец, Пазарджик, Бургас, Петрич, Мелник.

Според шефа на агенцията по лозята интересът на чужди предприемачи към винопроизводство у нас се дължи на ниските данъци, на подходящата почва за отглеждане на лозя и на факта, че България е с традиции в отглеждането на грозде. Облекченият административен режим и евтината работна ръка също са сред причините за инвестиции у нас.

Красимир Коев обясни, че България изнася успешно грозде в Чехия, Гърция и Румъния. Най-голям дял от износа на продукцията е за Италия. Според него италианците дори имат интерес да отглеждат грозде в България. На този етап италианци имат лозови масиви в Черноморския регион.

Междувременни от земеделското министерство съобщиха, че очакват с около 50 000 тона по-малко реколта от миналогодишната, или 200 000 тона грозде, от които ще бъде произведено 140 млн. литра вино.От ведомството са категорични, че това няма да се отрази върху цените на виното. Аграрният министър Васил Грудев заяви, че собствениците на лозя, чиято реколта е напълно пропаднала заради дъждовете и градушките, ще бъдат компенсирани от държавата.

Коментари: 0