Отпада пенсионната възраст за военните

Единственото изискване за пенсиониране остава стажа от 27 години

136 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Изискването за възраст при пенсионирането на военните ще отпадне. Това гласуваха снощи депутатите в Комисията по външна политика и отбрана към Парламента. Ще остане изискването за трудов стаж, който да бъде 27 години.

Преди няколко дни социалният министър Хасан Адемов заяви, че за да издържи пенсионната система, трябва да има както изискване за стаж, така и за възраст. Той дори се обяви за въвеждането на възрастов критерий и при служителите на МВР, които в момента се пенсионират, когато натрупат необходимия трудов стаж.

Миналата година ГЕРБ направи първи крачки в трудната и непопулярна реформа, като въведе възраст за военните - 52 г. за редовите войници и 57 г. за офицерския състав. 87% от всички военни обаче са против тази мярка, защото създавала несигурност и гонела качествените хора, каза пред депутатите министърът на отбраната Ангел Найденов. Той каза, че такава комбинация - стаж и възраст в армията, имало само в две държави в Европа - Македония и Босна и Херцеговина, които обаче не са членки на НАТО. Военният министър посочи, че премахването на допълнителното изискване няма да натовари осигурителната система. На условията да излязат в пенсия отговаряли само 1195 военнослужещи, но малко от тях имали намерение да се пенсионират.

Подкрепи Economic.bg