Парното по-евтино от януари

Това прогнозира шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев по повод подписването на новите газови договори

Понижение на цената на парното от 1 януари със сигурност ще има, но какво ще е то, зависи от договорите за доставка на газ, които предстои страната ни да подпише с Русия. Това каза шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, предаде Дарик.

Съществуват механизми, които могат да предотвратят драстичното поскъпване на синьото гориво и те могат да бъдат заложени в бъдещия контракт, заяви Семерджиев.

По думите на председателя на ДКЕВР намаление на цената ще има, но какво ще е то и как ще се отрази на Булгаргаз и от там на топлофикациите, шефът на регулатора отказа да коментира. Той изрази надежда понижението на цената да е достатъчна, за да може да се компенсира недовзетият приход на Булгаргаз.

Ангел Семерджиев изрази надежда, че промяната на цените на основата на базовата цена ще съдържат и други условия освен цените на алтернативните горива, други ограничителни условия, защита при екстремални промени на цените.

„Например при много скокообразно увеличение на цените на алтернативните горива и необходимост от рязко увеличение на цените на природния газ да се приемат по-ниски нива на увеличение и това, което ние правим с недовзетия и надвзетия приход, да бъде заложено дори в договорите за доставка, Тоест това, което ние правим с Булгаргаз, когато го регулираме, като му отлагаме получаването на прихода за следващ период, когато ще паднат нивата, може да се допуска и в такъв тип договори при съгласие на двете страни", коментира Семерджиев.

Той обаче отказа да коментира дали в новите договори с Русия има подобни условия.

Коментари: 0